Pages

Monday, May 04, 2009

Hospital And Home

after 6 long days and 5 even longer nights in the medical ward, the pead finally discharged akmal and his mummy. akmal's nose is the main source of concern and while he is still wheezing slightly, that's not too bad. his nose is still blocked and gets worse at night. according to the doctor, akmal's nose is small and the airway gets blocked easily when there's an inflammation.

so for now, we have the aerochamber with alvesco and ventolin inhaler, nose drops, nose sprays and antibiotics with us. today was supposed to be my first day back at work, but i'm taking a couple of days off to monitor akmal, especially his breathing and blocked nose. so far he's been ok, except at night when his blocked nose interupts his sleep. during the day he's better and breathes with less noise.

various pictures of the patient, who after the 2nd day decided to stop crying whenever the nurses came with his mask for a nebuliser. he would still scream out whenever they do the suction on him...which is understandable.


















our only visitors...

















hubby and i kept sending picture messages to keep each other updated. its not complete if its not the 6 of us...

















finally...home sweet home...

12 comments:

saveme_zero said...

syukur alhamdulillah kak..akmal dah sihat. Alya ms bb pun ada this problem. Moga akmal sihat sepenuhnya.

b_kim said...

my first word tgk entry kali ni is ..aaa alhamdullillah..legaaa dah selamat sumanya...hehehe

ada 'cutik' lg ni kan...another 2days kan kan kan ..eheheh.. haa baik ngelat puas2...ekekke sok2 dah keje kita dgr k.sally susun jadual plak...heehehe

btw mana pic cukur jambul eh.. did i miss anytg??

Faith said...

Alhamdulillah

Awat si asyraf berkerut tu. Hahaha.

alia natasha said...

sally, i use Karvol drops whenever the children hv blocked nose. The kind of drop where you put on small towel and leave it by the pillow. It helped so far, and few of my friends yg have tried.

when you are back at work, i could give you a strip to try if you want. It is just to ease the breathing lah kan....

TC.

ctm-cak'on said...

siannye akmal...k.saly n husband sg kuat hadapi semua ni b'dua, kagum sgt ;) k.saly, sy de pic 3e yg staf2 ni amik, letak kat pcm leh x? hehehe...3e kn sllu balik lmbt, dh mcm ank angkat taska plak tu yg jd phatian staf2 sane ;)

kombat said...

asyraf, cam best je train tu :D

Afne said...

sian akmal.auntie baru br masuk keje cuti since rabu last week.

mommamia said...

Alhamdulillah,akmal discharged dah-sally,masa izmeer kena haritu,doc ada mentioned baby yg sensitive mcm izmeer n akmal alah pd cuaca sejuk,dahla blk i mlm2 on aircond then kipas bukak lagi,so dat cud be one of the factor izmeer kena lelah haritu,rasa berslh jugak

then what we do,kitaorg pakaikan dia sweater with the hood,alhamdulillah sgt it works,batuk dia ada sikit2 lg tp wheezing hilang dah-and sapukan vicks byk2 kt tapak kaki dia then pakai stokin,mlm2 pun dia tidur nyenyak,orgnya mmg tak sesuai suhu sejuk,org khatulistiwa sgt!hihi

maybe u can try dekat akmal,or just set the aircond at 23deg avoid talakan kipas kt baby(wah i ulang blk ayat2 doctor hihi)

syok dpt rehat rumahkan,ada saki baki cuti lg ni,lepak rumah puas2 sally,satgi nak kena bergelut pagi2ngan anak ngan jem ngan komuter huhu

nae said...

home feels heavenly after hospital stay, kan?

hope akmal is feeling much better now.

nzh1979 said...

lega akmal baik dah..even not 100% kan..takpe.. after this whole family tolong jaga ikmal eh ;)
bila ikmal dah botak kan..nampak chubby plak pipi dia :D

mrs.rafies said...

isyk..seriau bila baby sakit nih..

sis, how much it cost for all the treatment and warded there ye? ni ward perdana ek?

eiseai said...

sue...kalau ikutkan mummy dia, sampai ke besar ada prob ni hahaha

kim...jadual dah susun, tgh try implement sekarang. cukur jambul punya pix tak dpt lagi lah kim, tu sbb belum ada entry tu lagi

faith...mat tu forever berkerut kalau org tgh kacau dia main train dia

thanks alia. so far he's ok. going for his follow up next week to see his progress

yam...hehehe kitorg byk dpt help dari taska, tu yg boleh handle tu. hari tu atim offer jaga ariff sbb mood dia kureng skit sbb mummy dia takde.

ana...itu lah train kesayangan dia. mummy dia suka tambah collection. next week nak gi klcc beli

afne...balik kampung ye? kakak hana sihat?

mar...u first person i beritau akmal masuk ward tau. sbb time tu i teringat kat izmeer. pakai sweater? mat kurus ni, nampak je kurus, tapi bila tido berpeluh2. ntah apa yg panas sgt. so far, kitorg letak cot dia kat tepi and tutup ngan kain, so that akmal tak dpt direct aircond. mar...i sungguh tak miss langsung komuter tu selama almost 3 bulan i cuti hahahha...

nae...home feels wonderful after 6 days away

zam...tu lah, pipi nampak labuh gak even tho sungguh lah kuruih ini mamat

mrs rafies...takde, ni single deluxe je. tapi best lah bilik ni, even better than the single rooms kat pead & maternity ward. tu yg dok 6 hari pun rasa ok je. how much? erk nak beritau ke? hehehe...ermmm ada lah lebih skit 5k kot.

...sayings

the value of marriage is not that adults produce children but that children produce adults - peter de vries

grown-ups never understand anything for themselves and it is tiresome for children to be always and forever explainning things to them - antoine de saint-exupery
 
Images by Freepik